BERGENES BØLGER

BERGENES BØLGER

Bergenes bølger høres kanskje mer ut som en delikatessebutikk enn en surfeartikkel, men når Morten Bergene tar bilder av surfing er det delikat og fristende så det holder. For Morten handler det mer om å fange den rette stemninga, enn å forevige det råeste trikset. Får han det til? Ja, det meste tyder på det.

Alle bilder: Morten Bergene
Tekst: SurfNorge
Tips oss gjerne om saker her.

Hvem er du?

– Morten Bergene. Opprinnelig fra Risør, men har bodd 8 år i Sandefjord med Saltstein rett i nærheten. Har i mange år jobbet i sportsbutikk, samtidig som jeg har tatt fotooppdrag på si. Nå jobber jeg mer og mer med foto og video, og mindre i sportsbutikk.

Hvordan fikk du smaken på å ta bilder av surfing?

– Det var noe jeg fikk smaken på mens jeg studerte filmskole i Cardiff, Wales. Det fanget oppmerksomheten min såpass at jeg ønsket å lage en kortfilm om det, som ble en av 2 filmer jeg lagde der.

Jeg fikk kontakt med noen lokale helter i Pembrokeshire

– Sammen reiste vi rundt på alle de feteste plassene Pembrokeshire hadde å tilby. Ved hjelp av båt, vannskuter og bil var jeg utrolig heldig å fikk oppleve enormt mye på kort tid. Wales, fantastiske mennesker, fantastisk natur og et helt utrolig land å bo i.

Du er ofte på Saltstein. Hva er forholdet ditt til den plassen?

– Mitt forhold til Saltstein er et veldig godt forhold. Det er et sted jeg oppsøker på mine beste dager, og et sted jeg oppsøker på de dagene hvor jeg trenger å få ro i sjela.Saltstein på de råeste dagene er et sted man kjenner på adrenalin gjennom de heftige naturkreftene. Det kombinert med en masse hyggelige “ungdommelige” voksne mennesker er en fantastisk sammensetning.

Jeg lurer stadig på om dere som surfer og ser inn til land har en bedre utsikt enn det jeg har som ser utover.

– Saltstein er ikke det mest visuelt vakreste stedet rent fotomessig, men det utfordrer meg til å hele tiden prøve å tenke nytt. Å prøve å se stedet fra en annen vinkel. Jeg burde nok kanskje begynt å surfe selv også, men akkurat nå så kjenner jeg at det “kicket” dere får av å surfer, får jeg gjennom å ta bilder av dere.

Hvilket av bildene dine er du mest fornøyd med?

– Det er et bilde jeg så for meg en god stund i forveien. Bildet er tatt på Jæren, og man ser Aleksander Lie som sjekker ut forholdene. Lyset var perfekt og det var såpass mye vind at det gjorde bildet til det det er. Jeg føler at bildet fanger veldig godt den følelsen av hvordan det er å være en surfer i Norge på vinteren. Kaldt og rått.

Hva annet tar du bilde av?

– Jeg har jobbet som Lifestyle fotograf for XXL, Offsidekamera for Discovery i Eliteserien, V75 på Jarlsberg, Interiørbilder for hoteller. Har tatt lifestylebilder for diverse merker, tar et bryllup i ny og ne, noen som er interessert i et surfebryllup?

– Men ja, jeg varierer veldig mye nå, og oppdragene er spredt i lokasjon og tema. Det gøyeste prosjektet i 2022 må være NM i surf på Jæren, samt NM i Slopestyle Snowboard. Det var begge utrolig fine opplevelser og jeg sitter igjen med mange gode minner.

Hvilke drømmer og ambisjoner når det gjelder foto?

– Å reise verden rundt og lage en helt “killer” portfolio fra alle mine bucketlist-plasser. Reise steder som få andre har vært. Oppleve ting som man ikke finner her hjemme i Norge.

– Det å reise rundt med et kamera er som en inngangsbillett til steder og miljøer man vanligvis ikke får oppleve som turist. Man blir kjent med folk og kulturer på en helt annen måte. Drømmen må være å kunne jobbe med noen av de største surfemerkene i verden.

Beskriv ditt perfekte surfebilde

– Her tror jeg at jeg er litt annerledes i hva jeg mener og føler er det perfekte surfebilde enn veldig mange andre.

Min passion innenfor surfe-foto er ikke å fange de råeste triksene eller den mest episke bølgen, lang derifra. Min passion i et surfefote er å fange selve essensen av hva surfing er i det miljøet og klimaet man befinner seg i.

– Hvordan kan jeg fange følelsen av å stå opp kl 04:00 for å ta på seg en 7mm våtdrakt å gå ut i vann som holder en temperatur på 3-4 grader? Det er det jeg ser etter, følelsen og essensen av surf.

– Det å få “hvermannsen” på gata til å få øynene opp for surfing, gjennom det å fange en fantastisk bevegelse i en rå naturopplevelse. Med andre ord er ikke en vanlig surfer den “typiske” målgruppen min, men heller alle andre for at de skal få et lite innblikk i hvor fantastisk surfing og den livsstilen den medfører er.

Har du hatt noen opplevelser i forhold til surf du vil dra frem?

– Den beste opplevelsen er egentlig måten jeg har blitt tatt imot på av surfemiljøet. Det å møte opp på de forskjellige spotsene å bli mottatt med åpne armer og en hyggelig velkomst er veldig kjekt.

– En annen god opplevelse er noe jeg nevnte såvidt tidligere, men jeg fikk muligheten til å fotografere NM i Surfing på Jæren i 2022. Da bodde jeg 4 dager på Boretunet. En helt fantastisk opplevelse. Jeg ble også kjent med så mange fantastiske mennesker som tok meg så godt imot, inviterte meg på middag hjem og fikk stiftet mange nye vennskap.

– Vi hadde også et helt utrolig vær, dog ikke så bra bølger – men stemningen var utrolig bra. Det var virkelig en terningkast 6 langhelg.

Vil du ha mer av Bergenes bølger?

Det har antageligvis både feeden din og du godt av. Hjemmesiden hans finner du her på mortenbergene.com og på Instagram på @mortenbergene

Morten Solberg

Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.